Wymagane jest uaktualnienie wtyczki Flash Player.
Wymagane jest uaktualnienie wtyczki Flash Player.
Dziennik ustaw
Monitor Polski
Dziennik Wojewódzki
Prawo miejscowe
Podsystem KW
Cyfrowe Gminy
Ekoportal
Rodzina 500 plus
Z tradycją w nowoczesność
ceidg
mikroporady
sportowapolska
Innowacyjne Podkarpackie

Świetlica w Łopuszce Wielkiej

 

Ciekawe pomysły zajęć kulinarnych podopiecznych świetlicy profilaktyczno- wychowawczej w Łopuszce Wielkiej

 

 

Oto nasze pomysły kulinarne, które są przygotowywane pod kierunkiem wychowawcy Pani Bogusławy Zięby.

 

CIASTKA PIEROŻKI

30 dkg mąki

25 dkg margaryny

1 jajko

4 łyżki śmietany

3 dkg drożdży

1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania

Mąkę wyrabiamy z margaryną dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wolne. Wałkujemy na stolnicy i wykrawamy literatką kółka, na połowie nakładamy marmoladę i przykrywamy lekko przyciskając marmoladę i przykrywamy lekko przyciskając boki. Dajemy w ciepłe miejsce aby podrosły. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

- swietl_w_lw001.jpg

 

SKUBANEK

4 jajka,

3 szkl. mąki,

1 margaryna,

1 łyżeczka proszku,

1 szkl. cukru,

1 cukier waniliowy,

2 łyżki kakao,

3 łyżki kwaśnej śmietany,

1 kg jabłek,

1 łyżka cynamonu

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Część ciasta białego dajemy do formy na to układamy jabłka pokrojone w ósemki, posypujemy cynamonem, na to ścieramy na tarku ciasto ciemne. Białka ubijamy na pianę dajemy na ciasto ciemne, a na pianę skubiemy ciasto jasne. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

- swietl_w_lw002.jpg

 

PIERNIK

4 szkl. mąki

4 jajka

1,5 szkl. cukru,

1 szkl. oleju,

½ szkl. dżemu

1 szkl. mleka

2 łyżki sody,

1 cukier waniliowy,

2 łyżki kakao,

przyprawa do piernika,

orzechy i inne bakalie

Wszystkie składniki miksujemy. Pieczemy 40 minut.

- swietl_w_lw003.jpg

 

NALEŚNIKI Z SZYNKĄ I SEREM

1 jajko,

2 łyżki mąki,

szczypta soli

pieprz, sól

1 łyżeczka soku z cytryny (z tej porcji powinno wyjść 3-4 naleśniki)

2 łyżki zielonej natki pietruszki

Wszystkie składniki miksujemy stopniowo dodając 1 szkl. mleka

Pieczemy naleśniki i nadziewamy szynką i serkiem „Tost”. Składamy w trójkąt.

Podajemy na ciepło z ketchupem.

Można też przygotować z pieczarkami.

 

 

- swietl_w_lw004.jpg

 

CIASTKA AMONIACZKI

80 dkg mąki,

25 dkg masła,

25 dkg margaryny,

2 całe jajka,

2 żółtka ubić z 3 garściami cukru grysiku,

6 łyżek kwaśnej śmietany,

1 budyń śmietankowy,

1 cały amoniak,

1 łyżka smalcu

Zagnieść ciasto schłodzić przez 2 godziny, wykrawać ciastka maczać w białku i cukrze i piec

 

 

 

- swietl_w_lw005.jpg

 

- swietl_w_lw006.jpg

 

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SMACZNEGO !!!

 

- swietl_w_lw007.jpg

 

- swietl_w_lw008.jpg

 

 

 

Marzena Jurkiewicz

 

 

BIP
ePUAP
Portal mapowy

czwartek, 24 sierpnia 2017
236 dzień roku
pn wt śr czw pt so nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
imieniny
Bartosza, Jerzego, Maliny

ISO
Galerie zdjęć
Plan miasta Kańczuga
Mapa dojazdu
Panoramy
Pies czeka na człowieka
PR
Policja
PSEAP
Podkarpacki portal pracy
Urząd Pracy
Krus
Urząd Miasta i Gminy w Kańczudze, ul M. Konopnickiej 2, 37-220 Kańczuga, pow. przeworski, woj. podkarpackie
tel.: 166423142, fax: 166426630, email: sekretariat@kanczuga.pl, http://www.kanczuga.pl
NIP: 794-10-01-225, Regon: 000528267
Nr rachunku bankowego: BANK SPÓŁDZIELCZY W JAROSŁAWIU FILIA W KAŃCZUDZE 52 9096 0004 2004 0041 6713 0001
Poprawny HTML 4.01 Transitional Poprawny arkusz CSS Poprawne kodowanie UTF-8
projekt i hosting: INTERmedi@
zarządzane przez: CMS - SPI